Předně: „tvrdá data“, která by prokazovala, jak mnoho a kterými potravinami přesně se v Česku plýtvá, neexistují. Vůbec první analýzu připravuje Ministerstvo životního prostředí, ale její výsledky budou známy až v průběhu roku 2016.

Existuje tak jen odhad, který zveřejnili v roce 2013 ekonomové. Spočetli, že cena potravin, kterou průměrný Čech či Češka za rok vyhodí do koše, bude činit přes 20 tisíc korun. Na hlavu to představuje až 170 kilogramů vyhozeného jídla. (Pro srovnání, v Evropské unii se ročně vyhodí 90 milionů tun potravin, tj. 180 kilogramů na obyvatele za rok.)

Změna DPH

 

Dlouho byla pozadu i legislativa. Výrobci a obchodníci, kteří se rozhodli potravinové bance, nebo třeba lidem v hmotné nouzi, darovat potraviny, museli platit DPH. Až na sklonku roku 2014 se Ministerstvo zemědělství dohodlo s Ministerstvem financí na změně. Vznikl metodický pokyn, podle kterého je možné u takto darovaných potravin stanovit základ DPH blížící se nule, případně nulový. Pro obchodníky tak je nově výhodnější dát jídlo na charitu než ho například vyhodit.

O změnu dlouhodobě usilovali zástupci neziskové platformy Byznys pro společnost, která byla iniciátorem pracovní skupiny „Potraviny pomáhají bez DPH“. Na změně spolupracovala se zástupci potravinových bank, neziskových organizací, prodejců a výrobců potravin a specialistů na daňové právo.

Jak plýtvají Češi?

Něco málo o plýtvání Čechů s potravinami však víme díky výzkumu, který provedla na přelomu srpna a září 2014 společnosti IPSOS exkluzivně pro konferenci Food Waste.

Data byla sesbírána online prostřednictvím Ipsos CASI panelu na reprezentativní vzorku dospělé populace v ČR o velikosti 1007 respondentů (ve věku 18-65 let, dle pohlaví, věku, vzdělání a kraje).
Z šetření vyplynulo, že více než polovina populace (60 %) považuje plýtvání a vyhazování potravin za nejzávažnější problém, který se jídla týká.

Výzkum IPSOS exkluzivně pro konferenci Food Waste.

Pokud jde o vyhazování jídla, tři čtvrtiny populace vyhodí potraviny alespoň jednou ročně. Přičemž platí, že víc plýtvají lidé mladší a ve velkých městech.

Výzkum IPSOS exkluzivně pro konferenci Food Waste.

Lidé nejčastěji vyhazují potraviny, protože jsou zkažené (66 %), plesnivé nebo shnilé (65 %). Přičemž nejčastěji se plýtvá ovocem, zeleninou a pečivem.

Výzkum IPSOS exkluzivně pro konferenci Food Waste.

Infografiky: Výzkum společnosti IPSOS; srpen/září 2014

Sdílet