Potravinové banky jsou neziskové, charitativní organizace, které distribuují jídlo od dárců k lidem, jimž hrozí hlad.

V Severní Americe a Austrálii fungují potravinové banky na modelu „skladiště“. Skladují jídlo a předávají jej menším agenturám – většinou je samy nepředávají přímo příjemcům. Potraviny vyberou od dárců, roztřídí a zkontrolují jejich kvalitu – pak jej předají neziskovým komunitám nebo vládním agenturám jako jsou noclehárny pro bezdomovce, dětské domovy, školy…

Na ostatních světadílech je častý model „přední linie“. Takové potravinové banky předávají většinu jídla přímo příjemcům. U obou modelů jsou hlavním zdrojem potravin pěstitelé, výrobci, distributoři a obchodníci, kteří už nemohou část svých zásob prodat. Někde jsou velkými dárci i jednotlivci včetně dobrovolníků, které v bankách pracují. Hodně z nich zachraňuje jídlo z kontejnerů a skládek, kam se dostanou i naprosto nezávadné potraviny.

První potravinová banka na světě vznikla v USA v roce 1967 – založil ji John Van Hengel v Phoenixu v Arizoně –  a od té doby jí následovalo několik tisíc po celém světě. V Evropě, kde nebývala velká potřeba krmit hladové, se situace prudce změnila po globální inflaci cen potravin na konci roku 2006 a zvlášť po krizi v letech 2007-8, kdy se výrazně zhoršila ekonomická situace lidí s nízkým příjmem.

První evropská potravinová banka byla založena ve Francii v roce 1984. V Itálii to bylo o pět let později. Ve Španělsku fungují potravinové banky na modelu skladiště a podporují síť polévkových vývařoven a dalších agentur. Španělská federace potravinových bank (FESBAL) pomohla v letech 2008-11 osmi stům tisícům lidí. Vyplývá to z výzkumu nadace Carrefour Foundation. Koncem roku 2014 mělo Španělsko 55 potravinových bank, na kterých závisí až jeden a půl milionu strávníků.

V Belgii pomohly potravinové banky v roce 2012 sto dvaceti tisícům lidí a toto číslo stále roste. Roste i počet bank v Německu, v zemi, která se s krizí vyrovnala poměrně dobře.

V České republice založili v roce 1992 Ilja Hradecký a Vlastimila Hradecká, zakladatelé charitativní organizace Naděje, společně s dalšími Společnost pro rozvoj potravinových bank a o dva roky později Českou federaci potravinových bank. Ta v roce 2005 požádala o přijetí do Evropské federace potravinových bank a jejím cílem je zřízení a provoz potravinové banky v každém kraji. ČFPB pořádá ve spolupráci s platformou Byznys pro společnost Národní sbírku potravin, která se letos odehraje 21. listopadu. Vloni se při této akci vybralo 173 tun potravin, které putovaly do potravinových bank po celé České republice.

Co jsou potravinové banky a jak fungují
Sdílet
Štítky: