Již ve čtvrtek 1. října proběhne výroční konference s mezinárodní účastí „FOOD WASTE 2015: Od teorie k praxi“, kterou organizuje nevládní platforma Byznys pro společnost. V rámci nabitého programu se představí nejnovější data k potravinovému odpadu a trendy, jak se moderní firmy, instituce i organizace neziskového sektoru snaží předcházet plýtvání potravinami.

Originální pojetí konference poskytne prostor jak předním expertům z byznysu či státní správy, tak zároveň interaktivní formou nabídne zahraniční i českou inspiraci nevládním organizacím, které usilují o to, aby se jídlo dostávalo k potřebným.

Ilustrační snímek: Shutterstock

Odborná dopolední část konference poskytne prostor pro prezentaci expertům, zástupcům ministerstev, kontrolních institucí a firem. Interaktivní odpoledne nabídne workshop a dvě paralelní sekce zaměřené na projekty sociální inovace a redistribuci potravinových a zemědělských přebytků.

Kompletní program a další informace naleznete zde »

„Velmi nás těší, že se v Praze koná akce, která se takto komplexně věnuje problematice plýtvání potravinami a přináší i zkušenosti v evropském měřítku, jelikož redukce potravinového odpadu patří mezi naše prioritní cíle globálně i lokálně,“ řekla Martina Šilhánová, manažerka společenské odpovědnosti ve společnosti Tesco Stores ČR, a.s., generálního partnera konference.

Mezi řečníky se objeví Hilke Bos-Brouwers, vědecká koordinátorka evropského projektu FUSIONS, Matteo Vittuari z Boloňské univerzity nebo Mark Little ze společnosti Tesco.

Českou stranu bude reprezentovat například Dana Třísková z Ministerstva zemědělství, Tomáš Ratinger z Technologického centra Akademie věd, Daniel Čapek, generální ředitel Sodexo pro ČR a SR, nebo Tomáš Macků z agentury Ipsos, která představí výsledky exkluzivního průzkumu veřejného mínění na téma plýtvání potravinami.

Celý seznam řečníků, včetně jejich stručného profilu, naleznete zde »

„Pro naši platformu je téma odpovědného a šetrného nakládání s potravinami v ČR dlouhodobě jednou z klíčových oblastí. Díky ohlasu, který v zemi vyvolala Národní potravinová sbírka, jejímž jsme organizátorem, víme, že toto téma rezonuje celou společností. Jsme proto rádi, že s podporou významných partnerů můžeme dlouhodobě a strategicky pracovat na změně – aby se v Česku méně plýtvalo potravinami a aby jídlo, které se nespotřebuje, pomáhalo lidem v nouzi,“ uvedla Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost, největší odborné platformy pro odpovědné podnikání v ČR. Organizace mimo jiné stála za iniciativou „Potraviny pomáhají bez DPH“, které se vloni podařilo dosáhnout změny v uplatňování daně u jídla darovaného na charitu.

U příležitosti konference FOOD WASTE byl spuštěn rovněž nový internetový portál www.potravinypomahaji.cz, který vedle mezinárodního setkání expertů nabízí i pravidelně aktualizovaný obsah o tématu plýtvání.

Na portálu bude rovněž k tradiční Národní potravinové sbírce (NPS), která letos proběhne 21. 11. 2015 po celé České republice.


 

Konferenci FOOD WASTE 2015 podporují:
Tesco Stores, Sodexo, IPSOS, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo životního prostředí, Zastoupení EK v ČR, Britské velvyslanectví v Praze, Nizozemské velvyslanectví v ČR, Britská obchodní komora

Národní potravinovou sbírku 2015 podporují:
Partneři: Albert, dm drogerie, Globus, Kaufland, Makro, Penny Market, Tesco, Carrier, Mars, Raben Logistics, Rohlik.cz, Sodexo, Sodexo Benefity, Unilever
S podporou: Ministerstvo zemědělství, Mateřská škola Uranie Hlavní mediální partner: Český rozhlas Mediální partneři: DeadLineMedia, Loosers, MilujemeJidlo.cz, My89.cz
NPS organizuje Byznys pro společnost ve spolupráci s Armádou Spásy a Federací potravinových bank

O Byznys pro společnost, z.s.:
Je národní partnerskou organizací CSR Europe, celoevropské platformy pro odpovědné podnikání (corporate social responsibility) a českým koordinátorem mezinárodních programů (např. Diverzita.cz). V ČR vedle NPS organizuje třeba celosvětové dny firemního dobrovolnictví Give&Gain a Engage.
www.byznysprospolecnost.cz // facebook.com/byznysprospolecnost // twitter.com/odpovednefirmy

kontakt: Vladimíra Janková, jankova@byznysprospolecnost.cz , +420604182793

Jak snižovat plýtvání jídlem? Přijďte 1. října na unikátní akci
Štítky: