Chutné a rychlé – takové jsou nejčastější požadavky Čechů na oběd v pracovním týdnu. Roste i počet zaměstnanců, kteří si své jídlo nosí z domova. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a který již osmým rokem zpracovává společnost Edenred.

Ještě před sedmi lety v podnikových kuchyňkách trávil o polední pauze svůj čas zhruba každý desátý Čech. V současnosti je to už každý pátý. Pokud si ale lidé začnou více uvědomovat, že tento způsob stravování šetří nejen peníze a čas, ale pomůže i spotřebovat přebytky jídla např. z předchozí večeře, počet vyznavačů krabiček ještě naroste.  Inspirací nám mohou být např. Portugalci nebo Belgičané.

 Změna stravovacích zvyklostí

Podle tvůrců průzkumu ale svůj vliv na změnu stravovacích zvyklostí má i investice firem do vybavení podnikových kuchyní a modernizace odpočinkových místností. Pokud už do restaurací Češi zamíří, vybírají hlavně z poledních menu. Dobrou zprávou je, že na prvním místě není cena daného pokrmu, ale jeho chuť. Je zajímavé, že dlouhodobě v celé Evropě klesá zájem o „velké porce jídel“. Důvodem může být i větší uvědomělost lidí ve vztahu k plýtvání s potravinami.

 

Oběd v práci? Ano!
Sdílet
Štítky: